Nijmegen 2000 jaar

Nijmegen 2000 jaar | Desipientia

Nijmegen 2000 jaar
Jaargang 12, nr. 1.

Nijmegen 2000 jaar

Nicolaes van Helt Stocade stelt zijn ezel op de Waalbrug op om de Sint Stevenstoren te gaan portretteren. De bejaarde, maar nog altijd onafscheidelijke gebroeders van Limburg kijken over zijn schouder mee en verstrekken gratis adviezen. “De Waalsprongboei” zou compositorisch een prachtige afsluiting vormen aan de rechterkant van het schilderij”, aldus de drie broers in koor. Ondertussen zit Charles Estourgie in zijn zelfontworpen kantoor in de pas gebouwde Waalsprong om de tafel met Joris Ivens om de plannen voor een nieuwe documentaire te bespreken. Een film over Nijmegen, natuurlijk, de stad met meerdere gezichten. De stad van de godenpijler, praetorium en principia. Oppidum Batavorum, Ulpia Noviomagus Batavorum en Noviomagus Aeterna, Nieumeghen en Nimwegen. Nijmegen.

Dit jubileumnummer ter gelegenheid van de viering van de tweeduizendste verjaardag van Nijmegen toon een aantal gezichten die de Waalstad na het vroegste gezicht van de stad nog kende.

Inhoud

Titus A. S. M. Panhuysen, “De navel van Nijmegen: De godenpijler van keizer Tiberius: Bij een archeologische vondst van (kunst)historisch topniveau”, pp. 4-11.

Hettie Peterse, “Charles Estourgie (1884-1950): Een bevlogen vakman”, pp. 12-18.

André Stufkens, ““Materiële dingen weten op te geven om het ideële te bereiken”: Joris Ivens’ Nijmegen en Jan Toorop, Charley Toorop, Pyke Koch en Henri Pieck”, pp. 20-27.

Rudie van Leeuwen, “Frank Bezemers baken: Bij een visionair ontwerp voor de stad Nijmegen”, pp. 28-31.

Rob Dückers, “De Gebroeders van Limburg: Nijmeegse meesters aan het Franse hof (ca. 1380-1416)”, pp. 32-41.

Jelka van der Velden, ““Alwaer ’t wapen van Nimwegen uythangt”: Nicolaes van Helt Stocade en zijn geboortestad Nijmegen”, pp. 42-47.

Wim van Sijl, “De Wilhelminabrug: Één van de twaalf”, pp. 48-52.

Kees Peterse, “Romeins Nijmegen, een agglomeratie met meerdere gezichten”, pp. 53-59.

Meer